foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Poštovani,
DOBRODOŠLICU VAM ŽELE PERFEKTANSKI LIGROVI. Pridružite se jednom od najuspješnijih timova u državi. Tim u kojem vaši snovi mogu postati stvarnost. Više

Poučna priča

Pitanje: Selamu alejkum. Da li mi možete reći dovu, i kako je moram proučiti da bih imao sreće u ljubavi? Hvala unaprijed.

Odgovor: We alejkum selam we rahmetullah,

Sreća u ljubavi kao i sreća na ovom dunjaluku u cjelini ne dolazi učenjem neke dove ukoliko nema pokornosti Allahu, slijeđenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i klonjenja grijeha.

Pojašnjavajući nam put uspjeha, sreće i zadovoljstva Uzvišeni Allah kaže:

مَنْعَمِلَصَالِحًامِّنذَكَرٍأَوْأُنثَىوَهُوَمُؤْمِنٌفَلَنُحْيِيَنَّهُحَيَاةًطَيِّبَةًوَلَنَجْزِيَنَّهُمْأَجْرَهُمبِأَحْسَنِمَاكَانُواْيَعْمَلُونَ

”Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.” (Nahl, 97)

To su dakle dva uvjeta za lijep i sretan život na ovome dunjaluku: vjerovanje i činjenje dobrih djela, i neće koristiti jedno bez drugog. Kako god neće dobra djela koristiti onome ko ne vjeruje, ko nije musliman, isto tako i onome ko vjeruje neće koristiti njegovo vjerovanje ako ne bude činio dobra djela.

Nažalost, živimo u vremenu u kojem su ljudi udaljeni od Allahove vjere a svoje potrebe kao i otklanjanje određenih poteškoća žele ostvariti pukim učenjem neke dove koju im je neki nadri hodža napisao, a u svom životu ne mare o Allahovim propisima.

Takvi neće ostvariti sreću i zadovoljstvo bez obzira koju dovu učili jer Uzvišeni Allah kaže:

وَمَنْأَعْرَضَعَنذِكْرِيفَإِنَّلَهُمَعِيشَةًضَنكًاوَنَحْشُرُهُيَوْمَالْقِيَامَةِأَعْمَىقَالَرَبِّلِمَحَشَرْتَنِيأَعْمَىوَقَدْكُنتُبَصِيرًاقَالَكَذَلِكَأَتَتْكَآيَاتُنَافَنَسِيتَهَاوَكَذَلِكَالْيَوْمَتُنسَى

”A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživjeti. “Gospodaru moj,” – reći će – “zašto si me slijepa oživio kada sam vid imao?” “Evo zašto” – reći će On: “Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen.” (Ta-ha, 124-126)

Stoga učenje bilo koje dove dolazi nakon pokornosti Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i pridržavanja islamskih propisa.

Najbolja dova koju bi čovjek mogao učiti za bilo koje dobro dunjaluka i ahireta jeste Kur'anska dova koju je i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, često učio, a to je:

رَبَّنَاآتِنَافِيالدُّنْيَاحَسَنَةًوَفِيالآخِرَةِحَسَنَةًوَقِنَاعَذَابَالنَّارِ

”Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovom i na onom svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” (Bekara, 201)

Čitano 1311 puta
Više iz kategorije: « Poučna priča Nerad »

Prijatelji kluba